Åka skidor i södra Europa

Det är något alldeles speciellt när skidsäsongen kommer i gång. Du känner kanske hur det kliar i benen att få spänna på sig skidorna och sätta fart. Eller snowboard, om du föredrar det. För en del är det atmosfären som lockar, inte bara sporten. De där härliga kvällarna efter avslutad åkning när ni samlas för något gott att dricka. Kunna slappna av med familjen i en uppvärmd pool, och så vidare.

För den som tycker om att åka skidor är Alperna ett populärt resmål. De går genom flera länder i Europa och bjuder på fantastiska tillfällen att utöva sporten. Men även Spanien är intressant för den som vill åka skidor. De har Pyrenéerna med sina härliga berg, och en lång säsong för den som älskar snö.

Förberedelser inför vintern

Alla vet hur viktigt det är att klä sig rätt på vintern. För annars kan hela semestern bli förstörd, och det är ju helt onödigt. Bra kläder som håller dig varm men tillåter huden att andas. Gärna lite snyggare saker om du vill gå på stan eller imponera på flickvännen. Men framför allt sådant som du trivs med och som håller dig varm. Hestra handskar är en klassiker.

Förutom kläderna är det bra att satsa på rätt utrustning. På flera skidorter kan du hyra det du behöver, men du kan vara tvungen att boka det i förväg. De som är riktigt duktiga brukar föredra att ta med sig sina egna saker, det ger dem en helt annan känsla. När du har kläder och utrustning under kontroll är det bara att välja ort. Skidåkning är en viktig sport i Spanien.

Bra skidorter i Spanien

Flera av de riktigt bra skidorterna i Spanien finner du i de norra delarna, nämligen i Pyrenéerna. Men Sierra Nevada i söder är inte heller dåligt, utan ett mycket bra resmål. Med andra ord har du lite att välja mellan.

  • Astun har inte så stor fallhöjd, men ganska lång nedfart. Ett populärt ställe med 15 liftar och pister i olika svårighetsgrad.
  • I Cerler har du ett stort antal pister av varierande svårighetsgrad. Allt från grönt till svart, så hela familjen kan hitta något som de tycker om. Vill du ha en utmaning har du flera möjligheter här. De har stora anläggningar, med hela 18 liftar.
  • Sierra Nevada har både högre fallhöjd och nedfart, med sina 24 liftar. De har färre svarta pister, utan håller sig mest i mitten. Gott om plats för alla åldrar.

Så satsa gärna på att åka skidor i Spanien. En fördel med att åka hit är att du även får med dig deras goda vin och mat. För afterski är ofta lika viktigt som att sporta hela dagen. Det gäller att njuta av vintersemestern fullt ut.