Hur tar man sig till festivalen?
Festivaler hör sommaren till. Människor vallfärdar till mindre orter för att se artister och ha roligt i goda vänners lag. Ibland kan man åka tåg till slutdestinationen. Andra gånger är detta inte möjligt med tanke på att tåg inte går hela vägen till mindre orter. I dessa fall kan man behöva ta bilen.
Det finns stora friheter med att ta bilen. Du behöver inte planera efter någon annans schema. Du kan dessutom köra i den takt som du finner lämplig. Många gånger tar vi också semester under ett begränsat antal dagar. Man vill därför inte behöva planera resandet in i minsta detalj. Du kan istället börja köra efter att du slutar jobbet.
Men är det inte dåligt för miljön att åka bil? Förr i tiden var detta en stor källa till utsläpp. Du behövde lasthållare och takräcken för din volvo v70. Packningen tenderade att vara överdrivet stor. Många hade med sig flera tält och alla andra bekvämligheter man kan behöva ha under några intensiva festdagar.
Idag finns det dock miljövänliga bilar som helt eller delvis använder el som drivmedel. I dessa fall behöver man inte känna skam för att man väljer att ta sitt eget fordon. Det kan till och med vara mer miljövänligt att köra med sina vänner. Det finns nämligen många människor som inte har tillgång till eget fordon.
Man kan därför säga att det är bättre att låta dessa människor åka de ofta överfulla tågen. Man får inte heller glömma att det ofta pågår fina miljöarbeten på festivalerna. Det brukar nämligen finnas workshops som lär människor att leva mer ekologiskt. Detta arbete tenderar att genomsyra hela festivalen.
I bästa fall kan man därför komma hem med helt nya värderingar vad gäller naturen.
Vikten av att vara förberedd
Det gäller att vara förberedd när du tar bilen till festivalen. Krasst sett så vill man bara tänka på det roliga som väntar; festen, artisterna och gemenskapen. Om du har otur kommer du kanske inte ens komma fram. När du tar bilen kan det faktiskt ske vissa yttre omständigheter som du inte har planerat för.
Det kan exempelvis vara så att din bil går sönder. Tyvärr händer detta oftare än vi vill tro. Du kan vidta flera åtgärder för att detta inte ska ske.
- Lämna in bilen på service är alltid en bra idé. Tänk på att detta inte är en engångsavgift som du aldrig får tillbaka. Servicepersonalen kan nämligen hitta fel, som utan reparation hade kunnat leda till betydligt större skador och därmed också kostnader.
- Du bör också se till att ha med nödvändig utrustning som kan tillåta dig att fortsätta resan även om något går fel. Det kan exempelvis handla om extradäck. Det kan också handla om enklare utrustning som tillåter dig att utföra underhåll. Samtidigt bör det tilläggas att du bör ha rätt kunskaper för att kunna utföra service.
Sammantaget kan man säga att det inte är så många faktorer som du bör ha koll på. Denna lilla checklista kan dock spara dig både tid och pengar, speciellt om du redan är satt under en hård budget.
Ansvaret efter vägarna
Vi har redan pratat om miljön i denna artikel. Låt oss också prata lite om ansvaret som trafikanterna har. Många gånger kan man komma till en rastplats som ser ut som en mindre krigszon. Detta är både otrevligt och dåligt för miljön.
Det verkar som att vissa människor inte bryr sig överhuvudtaget. När du ska på festival finner du dig ofta i ett euforiskt tillstånd. Du varken orkar eller vill tänka på alla tråkiga detaljer från det vardagliga livet.
Du måste dock ta ditt ansvar även om du känner att du inte har tid för vardagliga bestyr. När du är i din lägenhet eller i din bil kommer du givetvis ta reda på den oreda som du har ställt till med. Samma regler bör gälla för naturen.
Allemansrätten ger inte rätten till att bete sig hursomhelst i naturen. Det verkar tyvärr som att många svenskar inte har förstått hur denna lag fungerar. Vi får lära oss tidigt att man får vara i alla skogar. Ansvarsfrågan är tyvärr inte lika omdiskuterad, vilket bör vara en fråga för de svenska skolorna.