Resa till Spanien? Planera noga innan avfärd

Har du planerat in en resa till Spanien? Härligt! Spanien är ett fantastiskt land som har otroligt många saker att erbjuda. Hit reser människor från hela världen för att se arkitekturen, slappa på stranden eller för att ta del av den matkultur som landet har att erbjuda. Många väljer också Spanien som ett solklart alternativ för sin charterresa. De långa, finkorniga stränderna och det klara, varma havet har gjort Spanien till en storfavorit året om.

Innan man beger sig av på en resa är det dock viktigt att förbereda sig noga. Man väljer med omsorg vilka kläder man ska ha med sig, kontrollerar att passet fortfarande är giltigt, ser till att man har larmet på hemmet innan man kliver utanför dörren och har säkerställt att grannen kommer över med jämna mellanrum för att mata katten. Att det här är naturligtvis också väldigt bra, men nu tänker vi på en helt annan typ av förberedelse. Vill man se de bästa delarna av Spanien behövs det lite mer planering än så och här kommer du att få läsa precis hur du ska gå tillväga.

Gör research

Det är lätt att man drömmer sig iväg när man vet att man har en resa inbokad och tänker att man ska ta dagarna som de kommer. Visst kan man göra det, men det är också bra att göra ordentlig research om den del av Spanien som man kommer att vistas i. Något som utmärker Spanien väldigt mycket är just deras matkultur, men även de fantastiska gamla byggnaderna med en arkitektur som får en att häpna. På internet kan man snabbt och enkelt hitta information om de bästa turistmålen i Spanien och letar man sig in på bloggar och i forum finns det även chans att hitta de där gömda små pärlorna, t.ex. den där lilla restaurangen på hörnet som har det godaste vinet i hela landet eller varför inte det där gatuköket med tapas i världsklass.

Kolla upp matfestivaler i förväg

Är du intresserad av matfestivalen så är det naturligtvis viktigt att du har koll på var dessa kommer att äga rum och vilka datum som gäller. Festivaler där mat står i fokus är ingenting som är ovanligt i Spanien, men som turist kan man behöva göra en hel del tajming för att säkerställa att man befinner sig på plats under tiden för festivalen. Under juli månad är det extra mycket som händer. Nu anordnas nämligen några av de hetaste festivalerna där vin, öl och mat serveras på löpande band, ibland med sköna jazztoner i bakgrunden. Några exempel på bra festivaler som du kanske vill spana in är Vijazz, Fiesta del Albarino, La fira del Poblenou, Fira de la cervesa Artesana, Barcelona Beer festival och Fiesta del marisco, vilket är en väldigt populär skaldjursfestival.

Boende

Att hitta billiga flygbiljetter till Spanien är sällan något problem, men när man kommer fram måste man också se till att ha ett boende, eller hur? Många väljer att boka charterpaket där hotell redan är inkluderade. Charter kan naturligtvis vara ett alternativ, men i de flesta fall så sparar man in pengar på att boka flyg och boende separat. Att bo i en egen lägenhet kan vara ett fräscht och mer unikt sätt att spendera sin tid i Spanien och med hjälp av Interhome så kan detta bli möjligt. Interhome hjälper dig att hitta semesterhus eller lägenheter i de områden som du är intresserad av. Varför inte bo på olika områden under din vistelse i landet? På så sätt har du möjlighet att se mycket mer, uppleva fler saker och även ta del av fler mat, vin och öl-festivaler på en och samma gång. Boendet bör du naturligtvis se till att boka långt innan det är dags för dig att göra din avresa. Genom att säkerställa att du har ett hus, lägenhet eller ett hotell när du anländer kan du känna dig mycket tryggare. Reser du med barn är detta dessutom ett måste.

Packa lätt

Många gör misstaget att packa alldeles för mycket när de reser till Spanien. Även om Spanien skiljer sig på många sätt från Sverige, speciellt när det kommer till klimat och kultur, så är länderna även väldigt lika varandra. Du kan hitta precis samma produkter i en bodega i Spanien som du kan hitta på jourlivsen på hörnet hemma i Sverige. Sanningen är att många varumärken även är precis likadana, t.ex. Knorr, Felix och Libero. När du besöker Spanien kommer du alltså inte att behöva packa som om du skulle befinna dig utanför civilisationen under en veckas tid. Packa enkelt och lätt och kom ihåg att du troligtvis kommer vilja ta med dig saker hem från din resa. Spanien säljer fantastiska viner, goda marmelader, hemmagjord honung och handgjorda smycken i överflöd. Packar du för mycket finns det risk för att du inte kommer att kunna ta med dig saker hem igen och vi är säkra på att du kommer vilja ha mer än ett minne i din väska.

Detta är naturligtvis bara några av de saker som kan vara bra att planera i förväg innan en resa till Spanien. Naturligtvis bör du se till att ditt pass är giltigt både vid avresa och vid hemkomst. Om passet inte är giltigt kommer du inte att kunna bege dig iväg och all din research har varit i onödan. Se därför till att titta i passet en extra gång så att du är säker på att din resa blir av!