Matfestivaler i Spanien

Sugen på att besöka en matfestival när du är i Spanien? Grymt! Spanien är verkligen ett land som lägger mycket fokus på sin härliga matkultur och här finns det mängder med olika festivaler som du kan besöka. Vissa festivaler riktar in sig främst på vin eller t.ex. öl, men i majoriteten av fall är det alltid mat inkluderat.

Det är främst under sommaren som de flesta festivalerna äger rum, vilket kanske inte är så konstigt. Sommaren är den skönaste årstiden även här och under denna period flockas även turisterna till landets alla hörn och kanter. Ett stort plus är att många av festivalerna är helt kostnadsfria, men att du naturligtvis får betala för det du vill ta del av på plats. Musik, uppträdanden eller shower hör festivalen till för att ge dig den där riktigt perfekta upplevelsen!

Att hitta en festival i Spanien är inte det lättaste, speciellt inte om man vill gå väldigt spontant. Är det matfestivaler som du har siktat in dig på kan det vara bra att göra lite research innan avresan, för att säkerställa att du är på rätt plats vid rätt tid. Här nedan har vi samlat några av Spaniens populäraste matfestivaler som återkommer årligen. Välj den som passar dig bäst eller besök flera för att vidga dina vyer.

Spaniens bästa matfestivaler

Barcelona Beer Festival – Vill man besöka Spanien under våren är Barcelona Beer Festival det rätta alternativet för ölälskaren. Denna festival har dock en inträdesavgift på 10 euro, men priset är lågt med tanke på allt som finns att ta del av. Festivalen bjuder på musik, glada människor och över 300 olika typer av ölsorter att smaka på. Här är det dock enbart mynt som gäller, så se till att du har mycket växel i fickan innan du beger dig in. Festivalen äger rum under mars månad och vanligtvis mellan den 15-17. På deras hemsida kan du dock se exakta datum och tider.

Fiesta del Albariño – Fiesta del Albariño är det perfekta valet för alla som älskar vin och som vill prova på smaker i världsklass. Här samlas människor från världens alla hörn för att tillsammans fira en viss specifik sort av vin, nämligen det vita och lokalt producerade vinet vid namn Albariño. Denna festival går mycket långt tillbaka i tiden och den första festivalen i vinets ära skedde år 1977. Det hela börjar med att man tillsammans samlas på torget i Cambados och firar in festivalen med hjälp av säckpipeuppträdanden. När säckpiporna har gjort sitt är festivalen igång och vinprovningsställen slår upp sina portar, teatrarna börjar och konserterna dånar. Fiesta del Albariño äger rum från och med slutet av juli och början på augusti.

Vijazz – Att dricka vin i Spanien är väldigt vanligt, men att lyssna på jazzmusik samtidigt är en helt annan sak. På festivalen Vijazz i Vilafranca del Penedès hittar du mängder med fantastiska viner och en hel uppsjö av olika typer av maträtter. I Spanien är det mycket vanligt att mat, vin och öl kombineras, så att hitta mat där det finns dryck är en självklarhet. På Vijazz får dina smaklökar verkligen sättas på prov och det bästa är att hela festivalen är gratis att besöka. Visst kommer du att betala för de viner och den mat som du vill smaka på, men du kommer fortfarande att kunna ta del av härliga jazzkonserter utan att betala en krona. Staden Vilafranca del Penedès ligger i utkanten av Barcelona, vilket betyder att du kan njuta av solsemester i Spanien och samtidigt ta del av arkitektur och matkultur utan gränser. Vijazz har varit igång årligen sedan år 2007 och äger alltid rum under första veckan av juli månad.

La Tomatina – Har du tröttnat på de vanliga och traditionella matfestivalerna och vill prova på något helt nytt? Då kan matkampen La Tomatina kanske vara något i din smak. Den sista onsdagen i augusti ordnas den årliga kampen som går ut på att kasta tomater på varandra. Jo, det är helt sant! Tusentals människor samlas tillsammans på det stora torget i Bunol för att tävla om vem som kan kasta så många tomater på de andra deltagarna som möjligt. Det är minst sagt en mycket annorlunda matfestival, men också en väldigt stor tradition som många ser fram emot att delta i. Själva tomatkastandet sker dock bara under loppet av en timme och därefter väntar en efterfest med god mat, dryck, musik och härligt umgänge.

Vin- och ölfestivaler – inte bara dryck

I Spanien skulle man aldrig anordna en festival där enbart vin eller öl serveras. På festivalerna ser man alltid till att det också finns mängder med maträtter som besökarna kan ta del av. Främst satsar man på traditionella spanska maträtter som tapas, patatas bravas, paella, calamari, pulpo a la gallega och tortilla española, men mat från andra kulturen kan mycket väl förekomma. På internet finns det mycket bra information om alla ovanstående festivaler, så att du t.ex. kan läsa recensioner från andra besökare, titta vilka datum som festivalen kommer att äga rum, se vilken typ av mat och dryck som kommer att serveras och även se efter om det finns någon inträdesavgift eller om det är helt kostnadsfritt. Majoriteten av alla mat- och dryckfestivaler i Spanien befinner sig i de större städerna. Du bör alltså inte räkna med att hitta så många festivaler av detta slag på t.ex. Mallorca eller på Kanarieöarna, men räkna med att du kommer att få tillgång till lika mycket sol och bad, fest och nattliv ändå.