Det är inte en liten sak att hantera tandvärk. På sätt och vis är det nästan bättre om du bryter en arm. För tandvärk kan driva dig galen. Därför är det så viktigt med akut tandvård. För när något har hänt med tänderna måste du få hjälp så fort som möjligt. Det är inget som kan vänta allt för länge. Som tur är finns det bra möjligheter för behandling. 

Ett problem har varit de långa köerna. På grund av att allting varit stängt eller begränsat på grund av pandemin så ligger många tandläkare efter. Egentligen har de bara gjort akuta fall under ett tag, men nu börjar det lossna igen. Du ska inte behöva stå i kö när det är bråttom. Estetiska ingrepp kanske kan vänta, men inte akuta fall. 

Hitta en pålitlig tandläkare

Det är viktigt att ha bra kontakt med sin tandläkare. För inom vården gäller det att behandla hela personen. När du blir väl bemött och omhändertagen är det enklare att slappna av. Du upplever inte obehag eller smärta på samma sätt. Det här är något som tandläkare, sjuksköterskor och alla andra som har kontakt med folk i vårdsituationer gör väl i att komma ihåg. 

Samtidigt behöver du en tandläkare som är tillgänglig. Du ska inte behöva vänta flera veckor för ett besök. Speciellt inte om du har ont eller något har gått sönder. Alltid redo för akut tandvård. Då vill du helst bara kunna ringa och boka tid direkt. Nu när de vanliga köerna börjar minska är det ännu lättare att få tid med en gång. 

Så vad du behöver är en trevlig tandläkare som har tid för dig. Naturligtvis måste hen också vara kvalificerad, gärna lite extra. Munnen och tänderna är en så pass viktig del av din kropp att du måste ta det på allvar. Det är ett känsligt område, och de flesta tycker inte det är så roligt att bli behandlade just där. Snabb och effektiv hjälp av en tandläkare i Bromma

Alltid friska tänder

Om du har hål i tänderna så kan det göra ont. Du kan inte äta vad du vill och hela dagen blir förstörd. Samtidigt så är risken stor att hålet vidgar sig. Ju längre du dröjer med att få det lagat, desto större blir det. Till sist står du där med en rotfyllning. Vilket naturligtvis kan vara nödvändigt ändå. Poängen är att du helst inte ska tveka att gå till tandläkaren. 

Det bästa är att gå på regelbundna kontroller. Gärna en gång om året, för att riktigt kontrollera att allting står rätt till. Om du har känsliga eller sköra tänder kan du behöva ett besök ännu oftare. Då är det bra att ha den där tandläkaren som du litar på. I värsta fall kan du gå till en akutmottagning, men det är inte riktigt samma sak. Läs i Aftonbladet om prognosen för akut tandvård under det kommande året. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tandvård i hela landet

För barn och ungdomar är det inget problem. De har folktandvården som tar hand om dem. För vuxna kan det bli lite mer knepigt. Speciellt om du bor på glesbygden eller i områden där det är brist på tandläkare. Som med allting annat har de en tendens att dra sig till städerna. Där kan de ha hela dagen uppbokad med patienter, vilket inte alltid är möjligt på små orter. Inte lätt att få en tid för akut tandvård i Norrland. 

Uppe i norr har det alltid varit svårt att etablera sig. Folk bor kanske för långt ifrån varandra för att det ska löna sig. Det är synd, för det driver patienterna till att ta sig till de stora städerna. När det är akut kan det bli riktigt jobbigt. Du vill inte köra flera mil bara för att få lite bedövning. Men det här är verkligheten för ett stort antal medborgare. Inte bara tandläkare, även kvinnor måste resa långt till de olika förlossningsavdelningarna. Bristen på pengar har gjort vården utarmad på sina ställen. 

Om du bor på ett litet ställe blir det därför ännu viktigare att ta hand om dina tänder. Borsta dem varje dag och göra allt du kan för att hålla dem sunda. Boka in ett besök hos tandläkaren med jämna mellanrum så kanske du slipper åka in akut. De kan ofta upptäcka problem långt innan de blir stora och smärtsamma. 

Tandreglering som gör skillnad

En av de saker som kan minska risken för akuta besök är tandreglering. Du slipper nämligen en rad med tråkiga problem genom att räta ut dina tänder. Det handlar inte bara om estetiska motiv, att ha ett snyggt leende. Vilket också är väldigt viktigt. När du känner dig vacker eller väl till mods med dig själv blir hela livet annorlunda. Utseendet är inte bara en liten detalj. Det är en del av vem du är. Att vilja se snygg ut är därför något att ta på allvar. 

Tandläkaren tar vanligtvis röntgenbilder vid en kontroll. Då kan de upptäcka om dina tänder sitter snett av någon orsak. Sedan börjar en process som i slutändan ger dig tandställning av något slag. Först tar de dock ett avtryck av dina tänder, för att se precis hur de ser ut. Du ser en gipsmodell med din mun, och sedan avgör tandläkaren tillsammans med dig vilken tandreglering som är bäst.

Det är nästan omöjligt att se en del av de moderna tandställningarna. De är så gott som osynliga. Ett alternativ är att ha tandställningen eller rälsen utanpå tänderna, där den syns. Men med lite mer diskreta fästen, så det inte är lika uppenbart. Ytterligare ett sätt är genom att bara ha på sig tandställningen på natten. En avtagbar variant med andra ord. När behandlingen är avslutad brukar de sätta något som kallas för en retainer på baksidan av tänderna. Den hindrar tänderna från att gå tillbaka till sina ursprungliga positioner. 

Regelbundna kontroller det allra bästa

Det är alltså tydligt att du behöver gå till tandläkaren regelbundet. Hoppa inte över den här delen av din hälsoplan. Lika gärna som du går till doktorn och tar blodprov bör du se över dina tänder. Tandläkaren kan säga till om du behöver någon annan form av behandling. Ibland är det bäst att gå över till en specialist, men då kan de rekommendera någon som de vet är bra. För att välja tandläkare och specialister är en viktig fråga. Du ska bara nöja dig med det bästa. 

Hälsa, inklusive dina tänder, är nämligen bland det viktigaste du kan satsa på. Om du mår bra klarar du av det mesta. Och det är också bra att slippa akuta besök hos tandläkaren. Det är något du gärna vill undvika.