Du har säkert åkt på semester med en telefon som saknar täckning. Detta verkar vara ett problem som operatörerna inte lyckats lösa, vilket är konstigt på grund av alla de pengar vi lägger på våra abonnemang. Krasst sett kan man säga att vissa operatörer fungerar bra i vissa länder. På en del destinationer verkar det dock vara nästintill omöjligt att få en bra täckning.

Så, hur löser man detta problem? Genom att köpa den nylanserade iPhone 13 Pro Max? Detta kommer sannolikt inte att lösa täckningsproblemet. Alla telefoner är idag mer eller mindre tillräckligt avancerade för att fånga täckningen. Det handlar snarare om att din operatör ska ha ett fungerande samarbete med en operatör på din destination.

Krasst sett kan man tycka att detta borde vara enkelt att lösa. Samtidigt måste man vara medveten om att det kostar pengar att samarbeta med andra företag. Många teleföretag håller hårt i sina pengar. De verkar nämligen i en starkt konkurrensutsatt industri.

Som privatperson vill man dock inte behöva krångla när man är på semester. Vissa människor är därför redo att betala mycket pengar för att allt ska fungera som det ska. Samtidigt bör man vara medveten om att endast en liten del av befolkningen reser ofta.

Majoriteten av medborgarna lämnar Sveriges gränser 1 till 2 gånger per år. Man vill därför inte stå och betala mycket pengar för något man knappt använder.

Vissa operatörer har dock tagit fram speciella semesterpaket. I dessa paket brukar ett antal samtal ingå under den tid man är borta. Paketet innehåller också möjligheten till att betala ett fastpris för allt detta. Som privatperson vill du inte komma hem till en dyr teleräkning. Att semestra i andra länder brukar vara nog dyrt som det är.             

Ständig uppkoppling

Idag är många människor ständigt uppkopplade till internet. Vi svenskar fick tidigt tillgång till internet. Vår regering subventionerade köp av datorer och la mycket pengar på att människor skulle få snabbt internet. Denna utveckling har dock inte gått lika snabbt i andra länder.

Samtidigt kan vi nästan alltid hålla oss ständigt uppkopplade när vi är på våra favoritdestinationer. Detta gör att vi måste ställa oss frågan om vi behöver våra teleoperatörer? Vi kan lika gärna använda oss av de applikationer som tillåter oss att kommunicera utan att behöva betala.

Detta är en intressant frågeställning som får oss att undra om teleoperatörerna redan har insett att människor inte kommer ringa genom telenätet i framtiden, i vilket fall inte när de befinner sig utanför Sveriges gränser.

Många ungdomar är dessutom uppvuxna med gratistjänster. Denna generation är inte vana vid att betala för saker som de använder på nätet. De kommer därför inte att vara särskilt pigga på att teckna dyra abonnemang som gör det möjligt att ringa när de är utomlands. Faktum är att många äldre också har insett att man inte behöver betala för alla kommunikationssystem.

I takt med detta har vi också sett hur telefonerna har blivit mer och mer avancerade. Samsung och Apple har tagit fram flera modeller som är oerhört robusta och tekniskt fulländade. Du kan kolla på valfri e-handel för att se hur många solida telefoner som det finns. Utbudet är nästintill enormt.    

Reservtelefon kan vara bra att ha

I denna artikel har vi främst pratat om vikten av att ha en bra täckning. Vi har också pratat om hur vi är ständigt uppkopplade mot internet. Vi har dock inte pratat om vikten av att ha en reservtelefon. För vad händer egentligen om din ordinarie mobil går sönder under semestern?

Vi måste också lyfta risken för att bli bestulen. Det är aldrig roligt att tänka på även om risken finns ständigt närvarandes. I vissa länder rekommenderar man turisterna att inte gå med mobilerna synliga. Man menar också att man inte bör gå utanför boendet med något som man inte är redo att förlora.

Detta kan verka främmande för oss svenskar. Vi är vana vid att kunna leva ett liv utan att involvera polisen i våra vardagliga bestyr. I vissa länder är det dock inte möjligt att leva utan att tänka på säkerhetsriskerna.

Det kan därför vara en bra idé att införskaffa en billig och robust mobil som du kan bära med dig även på farliga platser. Det finns flera billiga smartphones som inte kostar mer än en tusenlapp. Med dessa telefoner kan du surfa precis som vanligt, även om de andra funktionerna kanske inte är lika bra som en modern iPhone.